Apple sajtókonferencia összefoglaló – Keynote 2013 szeptember összefoglaló

iphone-5s-iphone-5c-ithink-hu

A múlt héten került sor az Apple sokak által várt sajtókonferenciájára, ahol nem meglepő módon az iPhone, valamint az iOS kapta a főszerepet. Az amerikai vállalat a már megszokott formában vágott bele az eseménybe, és elkezdte taglalni a már piacon lévő eszközeinek sikereit. Tim Cook kijelentése szerint a következő hónap végére már több 700 iOS készülék fog gazdára találni, míg júniusig 600 millió iPhone, iPad és iPod talált gazdára. Ezt követően természetesen az iOS 7 kapta a főszerepet, ami immáron hivatalos megjelenési dátumot kapott: az új operációs rendszer szeptember 18-tól válik letölthetővé, és természetesen ingyen. Az új vásárlóknak örömteli hír, hogy a számukra az Apple ingyen kínálja az iPhoto, iMovie, Pages, Numbers és Keynote alkalmazásokat. Azok is örülhetnek, akik unják már a megszokott csengőhangokat, hiszen a rendszer felújított, valamint egészen friss dallamokat is kínálni fog.

Az új készülékekkel kapcsolatos pletykák szinte egytől-egyig igaznak bizonyultak, hiszen idén két új telefont is bemutatott az amerikai vállalat. Elsőként az iPhone 5c mutatkozott be a nagyközönség előtt, mely egy alacsonyabb árkategóriában induló, ugyanakkor továbbra is igen drága mobil lesz. Két éves előfizetéssel a 16GB-os változat 99 dollár, míg a 32GB-os variáns 199 dollárba kerül. Az iPhone 5c szinte teljes egészében megkapta az előző generációs telefon hardverét, annak 4 hüvelykes retina kijelzőjét, emellett viszont tartósabb akkumulátorral látták el. A legnagyobb újításokat azonban kívül eszközölték: a legfontosabb, hogy fém helyett immáron polikarbonát hátlapot kapott, ami öt különböző színben (zöld, fehér, kék, rózsaszín, sárga) kerül majd forgalomba, a változatosságot pedig a hozzájuk érkező, szintén színes tokokkal fokozhatjuk.

iphone-5s-ithink-hu

Természetesen a prémium szegmens sem került elhanyagolásra, aki továbbra is a már megszokott anyaghasználatra, és a legnagyobb teljesítményre vágyik, annak az iPhone 5s lesz az ideális választás. Az Apple legújabb zászlóshajója fehér, szürke és arany színekben fog elérhetővé válni, emellett pedig egyéb újdonságokkal is rendelkezik majd. A legfontosabb a Touch ID névre keresztelt funkció, mely lehetővé teszi, hogy kód beírása helyett az ujjlenyomatunkkal oldhassuk fel a telefont, vásárolhassunk alkalmazásokat, filmeket és zenéket. Mindezért a Home gombon elhelyezett szenzor felel, ami igen hatékony lesz a lopásokkal szemben. Ami a hardvert illeti, az iPhone 5s egy új, A7 chippel lesz ellátva, mely az első 64-bites processzor az okostelefonok történetében. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az eszköz 56-szor gyorsabb az eredeti iPhone-hoz képest: hogy ezt mozgás közben is prezentálják, a rendezvényen bemutatták az Infinity Blade harmadik részét, aminek brutális látványvilága tanúskodott az 5s képességeiről.

iphone-5c-ithink-hu

A fotókat gyakran készítő felhasználók is örülhetnek, hiszen a készüléket egy fejlettebb optikával rendelkező kamerával is ellátták, ami képes lassított felvételek rögzítésére.

Az új iPhone modellek hazai debütálásával kapcsolatban egyelőre nem osztott meg pontos részleteket az Apple, de várhatóan mind az 5c, mind az 5s megérkezik még idén Magyarországra. De ha ennyi mindent ígérnek az új Apple okostelefonok, akkor vajon marad elég újítás az ezután érkező iPhone 6 készüléknek?