Hatalmas siker a Flappy Bird!

A vietnámi származású Dong Nguyen valószínűleg nem számított arra, hogy a mindössze három nap alatt elkészített játéka, a Flappy Bird ekkora hírnevet szerez majd neki. Az iOS és Android készülékekre fejlesztett szoftver eredetileg 2013. májusában debütált. Néhány hónappal később a játék egyre nagyobb népszerűségnek örvendett a mobil-felhasználók körében, 2014 januárjában pedig a Flappy Bird lett az App Store leggyakrabban letöltött alkalmazása. A sikerhez nagyban hozzájárult, hogy a szoftver ingyenesen volt letölthető, amiért cserébe reklámok jelentek meg az applikáción belül. Ez hatalmas összeget termelt a fejlesztőnek, egyes források szerint a napi 50000 dolláros bevételt is elérték a hirdetések. Ez azonban nem tartott sokáig, hiszen sokak meglepetésére Dong Nguyen nemrég megszüntette a játék forgalmazását az online áruházakban. A alkotó leszögezte, hogy nem jogi problémák miatt döntött játékának eltávolítása mellett, hanem mert túlságosan addiktívnak találta. Elmondása szerint a Flappy Bird mindössze néhány percnyi könnyed szórakozásra lett tervezve, ám rengetegen órákig is képesek voltak játszani vele.

Flappy Bird

Miután a Flappy Bird eltávolításra került az App Store-ból és Google Play-ből, a játéknak több különféle koppintása megjelent a világhálón, amelyek akár böngészőben is játszhatóak. Az egyik legismertebb ilyen másolat a Flappy Doge nevet viseli és jelenleg is elérhető.

Amíg letölthető volt, a Flappy Bird vegyes kritikákat kapott mind a sajtótól, mind az átlagfelhasználóktól. Egyesek kifejezetten butának és rossznak tartották a szoftvert, míg mások pont az egyszerűsége miatt kedvelték annyira. A játékban mindössze annyi a feladat, hogy egy madarat irányítva kikerüljük a jobbról érkező csöveket. Minél több akadályon sikerül továbbhaladni, a program annál több pontot ad, így az aktuális rekord mindig megdönthető. A Flappy Bird retró stílusú, kétdimenziós látványvilággal van ellátva, több eleme pedig erőteljesen hasonlít a klasszikus Mario-sorozat világához.